Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] ilorazem oddechowym. Przy spalaniu węglowodanów R wynosi 1.0, przy utlenianiu tłuszczów 0.7, a białek 0.8. Te wartości będą miały duże znaczenie za chwilę, gdyż są używane w badaniach naukowych. Jak się ma RER do treningu siłowego? Cóż, to nie takie proste. W jednym z badań 10 ochotników płci męskiej (wiek 26 ± 4 lata, 179 ± 6 cm, [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] 44%). A na chwilę obecną są to tylko pobożne życzenia. Poza tym nie ma pewności czy zamiana produkcji mięsnej na rolną przyniesie znaczącą poprawę sytuacji (na co wskazują badania dotyczące proporcji emisji gazów cieplarnianych z poszczególnych sektorów produkcji na świecie). To tak, jak korzystanie z super ekologicznego komputera, który [...]
[...] Yates (6-krotny Mr. Olympia) stosował ok. 3 g protein na kg masy ciała. Czy białka mogą wpłynąć na poprawę wyników i regenerację mięśni sportowca? Przeprowadzono liczne badania dotyczące wpływu białka na łagodzenie lub zapobieganie objawom związanym z uszkodzeniem mięśni. W wielu przypadkach naukowcy posługują się aminokwasami rozgałęzionymi [...]
Ciągle otrzymuję różnymi kanałami pytania o budowanie masy. Nie jestem wyrocznią w tej kwestii. Mało tego, sądzę, iż każdy człowiek ma innego rodzaju problemy zarówno w życiu, jak i w klubie. Gdyby uniwersalna recepta istniała, po ulicy chodziliby sami kulturyści w formie startowej, nikt nie cierpiałby z powodu biedy, utraty pracy, nałogów czy [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] zawodnik dowiaduje się, iż grozi mu przeszczep nerki, wątroby lub jego serce wkrótce odmówi współpracy z powodu niewydolności. Receptą jest regularne badanie krwi, moczu, badania serca (USG, EKG statyczne i wysiłkowe; inne wg wskazań lekarza i potrzeb). Szczególnie istotne jest ustalenie ilości białka w moczu, stężenia kreatyniny, stężenia [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
[...] zwyrodnieniowej stawów. BMP-7 należy do nadrodziny białek morfogenetycznych kości (Bone Morphogenetic Proteins). Nazywane jest także białkiem osteogenicznym 1 (OP1). W badaniach I etapu osoby otrzymujące 0,1 oraz 0,3 mg of BMP-7 znacznie poprawiły swoje funkcjonowanie. BMP-7 jest stosowany do leczenia braku zrostu kości i po fuzji [...]
[...] wykorzystanie tkanki tłuszczowej, czyli optymalizuje zużycie energii. Dlatego też efektywność diet jest dużo niższa, niż pokazują teoretyczne obliczenia! Jednakże w innych badaniach na diecie dostarczającej ~ 1885.1 kcal panie straciły 7.5 kg tłuszczu w 4 miesiące. Średnio 1.875 kg miesięcznie. Tutaj odnotowano pozbywanie się ledwie 258 g, [...]
[...] on mistrzem olimpijskim, ale i dwukrotnym mistrzem świata (zdobywał również medale na wielu innych imprezach). To nie jest normalne, by przechodzący regularnie skomplikowane badania, doskonale wytrenowany młody człowiek umierał na stoku. Podobnie jeden z najwybitniejszych tajbokserów, 8-krotny mistrz świata Ramon Dekkers, odszedł przedwcześnie, [...]
[...] musi być zdrowe. Ma być to żywność wytwarzana bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Jest to wariacja mitu „naturalne zdrowe, chemiczne złe”. Do tej pory w badaniach naukowych nie udało się wykazać znacznej przewagi jedzenia organicznego, w porównaniu do klasycznego, jeśli chodzi o poprawę zdrowia. Poza tym obecnie dostępne [...]
[...] do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie wiemy, czy długofalowe stosowanie diety dostarczającej do 50 g węglowodanów dziennie jest bezpieczne - niektóre badania zasiały tu ziarnko niepewności (np. dotyczące wzrostu LDL na dietach keto). Nikt tego nie sprawdzał przez dłuższy okres czasu w dobrze kontrolowanych warunkach. Z [...]
[...] DiMarco DM i wsp. wykazali, iż konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejsza LDL oraz zwiększa HDL (a przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu, w tym cholesterolu) w tych samych badaniach DiMarco DM i wsp. nie odnotowano wpływu zjadania 3 jajek na stężenia tlenku trimetyloaminy (TMAO) z kolei Miller CA i wsp. wykazali, iż tylko 14% choliny z żółtek [...]
[...] jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, specyficzne parametry w rodzaju kreatyniny, oszacowany GFR, białkomocz itd. Szukasz źródeł uszkodzeń nerek zupełnie nie tam, gdzie powinieneś. U [...]
[...] prowadzonych na większej grupie, trwających wiele lat, lepiej przygotowanych metodologicznie. Referencje: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA „Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie” Marek Naruszewicz „Homocysteina jako czynnik ryzyka chorób cywilizacyjnych; w jakich przypadkach konieczne jest jej oznaczanie?” [...]
[...] i następnie drugą porcję po 10 h regeneracji. Stwierdzono korzystny wpływ białka serwatkowego na moc beztlenową i siłę w grupie spożywającej białko serwatkowe. Wyniki tego badania sugerują, że białko serwatkowe nie tylko ma wpływ na syntezę białek mięśniowych, ale przyspiesza regenerację potreningową, w porównaniu do podawania samych [...]